Yazdır
Izgaranın kansere yol açtığı doğru mu?
Beslenme

Izgaranın kansere yol açtığı doğru mu? Berna Çakır (29), İstanbul

Dr. Ahmet KaraçamDr. Ahmet Karaçam cevapladı:
Besinlerin kızartılarak, tütsülenerek ve mangalda ateşe yakın tutularak yapılan pişirme yöntemleri besinlerde bazı kimyasal karsinojenlerin oluşumuna yol açar. Özellikle etlerin mangalda pişirilmesi esnasında nitrozamin denilen kimyasal karsinojenler oluşur. Tütsülenme sırasında odun ve kömür dumanında bulunan kanserojen maddeler, besinler tarafından emilerek yağlı kısımlarda birikir. Yapılan çalışmalarda bu şekilde pişirilmiş besinlerin sık tüketilmesinin mide, özefagus ve sindirim sistemi kanserlerine yol açabileceği gösteriyor. Etin hafiforta sıcaklıkta ızgara usulü ya da fırında veya haşlama usulü pişirilmesi kimyasal karsinojenlerin oluşumunu en aza indirger. Et pişirirken bu bilgiyi dikkate alın.

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine