Yazdır
Kalori saymak yetmez!
Beslenme
mayis-2011-beslenme-resimKısa vadede hızlı kilo vermek için size sunulan formülleri mucize olarak görmeyin. Bu hazır reçeteler sizi sağlığınızdan edebilir.

Düşük kalori ile zayıflamayı hedeflemek ve sadece kalori saymak uzun vadede beslenme yetersizliği yapabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’a göre kalori kaynağı olarak karbonhidrat, protein ve yağ kaynaklarından dengeli seçim yapmak gerekiyor. “Sadece kaloriye odaklanılırsa, örneğin sadece karbonhidrat ile de günlük kalori tamamlanabilir veya sadece protein ile de bu mümkündür. Ama o zaman tüketilmeyen gruptaki besin öğeleri yetersiz kalır. Üstelik sadece düşük kalori ve yüksek protein diyetiyle zayıflamak mucize değil; normal ama istenmeyen bir sonuçtur. “
Mucize diyetler kısa süreli olur
Kilo vermemiz gerektiğinde ve bunun formülünü mucize reçetelerde aradığımızda başımıza gelen ne? Bu soruya Dilara Koçak’ın yanıtı ise şöyle: “Yüksek ölçüde motive olan herhangi biri, sıkı ve çok düşük kalorili rejimi iki hafta boyunca takip edebilir, belki en fazla 1 ay. Sonrasında ‘mahrumiyet’ ve ‘yasaklanmış’ olan yemekleri yeme arzusu, motivasyonu azaltır. Ufak kaçamaklar ardından eski alışkanlıklar geri gelir. Ama kısa sürede verilen kilo; kas kaybı da yarattığı için artık metabolizma eskisinden daha yavaş çalışmaktadır. Bu yüzden birey büyük bir şaşkınlık ile “Eskisi gibi yiyorum ama daha çabuk kilo alıyorum, neler oluyor?” sorusu ile karşı karşıya kalır. Peki klasik senaryoda olduğu gibi yemeklerin listelendiği bir diyet programıyla kilo sorununun çözülmesini beklemek ne kadar gerçekçi?Maalesef durum bu kadar basit değil. Sağlıklı kiloda olmak ve bunu ömür boyu muhafaza etmek biraz daha emek isteyen bir süreçtir. Çünkü yeme alışkanlıklarınızdan dolayı kilo alıyorsunuz. Kilo vermek için, bu alışkanlıklarınızı kırmalısınız. Daha da önemlisi önce hangi alışkanlıklarınızın değişmesi gerektiğini keşfetmelisiniz. Durumu saptamak nispeten kolay olabilir. Gerçekçi olmak ve yapabileceğiniz ufak iyileştirmelerle işe başlamak en iyi seçimdir. Eğer kendinize sevdiğiniz tüm besinleri yasaklayarak işe başlamayı düşünüyorsanız hemen vazgeçin. Unutmayın, kendinizi ne kadar çok kısıtlarsanız kırılma noktasına geldiğiniz anda yeme tepkisi çok daha fazla olacaktır.”
mayis-2011-beslenme-resim-1Neler yapmalı?
Hepimiz insanız; baştan çıkarıcı yemekleri gördüğümüzde, onları isteriz. Ufak kaçamaklara izin verebilirsiniz ama kontrollü yeme davranışı, kalıcı beslenme modelinde daha etkilidir. Bu yaklaşımın adı ‘ölçülü olma’. Ölçülü olmak demek şu gibi durumları düşünmektir: “Bunun için gerçekten aç mıyım?” “Bundan başka olarak yemek istediğim bir şey var mı?” “Bugün başka ne yedim?” “Diğer yediklerimin yanı sıra buna da midemde yer var mı?” Kilo verme ve başarılı bir şekilde onu koruma; yemek seçimlerinizde, egzersiz düzeyinizde ve yeme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmanızla mümkün olur.
Yağı azaltın karbonhidrattan korkmayın
Uzun zamanlardan beri popüler yanlış düşünce; karbonhidratlı gıdaların ‘şişmanlattığı’ yönünde olsa da aslında doğru karbonhidrat seçimi uzun süre tok tutar. En büyük kalori yağdan gelir. Kalorileri sınırlandırmak için ilk adım olarak yağı yüksek olan yemekleri ölçülü kullanın. Yağı azaltmaya çalışın; örneğin hep kullandığınız salata sosu yerine, düşük yağ ile hazırlanmış sosu, limon suyu veya çeşnili sirke kullanabilirsiniz. Krema yerine, yağsız ya da az yağlı yoğurt veya süt tercih edebilirsiniz.
Şekeri dengeli tüketin
Ömür boyu şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak kalmayı hedeflemek gerçekçi bir çözüm olmuyor, bunun yerine şekeri dengeleyin şeker alternatifi olarak bitki ekstreleri kullanılabilir. Örneğin stevya bitki özü bu konuda iyi seçimlerden birisidir. Stevya bitkisinin yaprakları güçlü tatlandırıcı özelliğinden dolayı Güney Amerika’da ve Paraguay’da yaşayan Guarani yerlileri tarafından yüzyıllardan beri kullanılıyor. Tatlı yaprak olarak da bahsedilen bu bitki, şeker yerine kullanıldığında doğal olarak aynı tadı veriyor. Bu sayede daha düşük kalorili beslenmek isteyenler için şekeri dengelemek için iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Stevya bitkisi ile hazırlanmış tatlandırıcılar pişirilmeye uygun olması sebebiyle de tercih ediliyor.

mayis-2011-dilara-kocakKalori saymayı bırakın!
Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı
Diyetteki birçok kişi, yemeklerin enerjilerini tanımlamak için kullanılan birim olan kaloriyi saymaya güvenir. Oysa kalori saymak yerine her besin grubundan ne kadar yemeniz gerektiği takip etmek daha doğrudur. Çünkü kaloriyi tamamlamak tek başına yetmez, her kalori birbiriyle aynı değildir. Kalorilerin üç temel kaynağı var; karbonhidratlar, protein ve yağlar. Kalori bir de alkolde bulunur: 1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir, 1 gram protein 4 kalori içerir, 1 gram yağ 9 kalori içerir, 1 gram alkol 7 kalori içerir.


AYLA TÜRKSOY

Seninle Dergisi Mayıs 2011 Sayısı

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine