Yazdır
Komposto mu, hoşaf mı?
Yemek

arda-turkmen-20150414Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir yolculuğa çıkaracağım; çocukluğumuzun komposto ve hoşaflarıyla yeniden buluşturacağım.

Komposto mu, hoşaf mı?

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber kompostolar, hoşaflar, şerbetler sofralarımızda biraz daha fazla yer bulacak. Hep merak edilmiştir; ha hoşaf ha komposto ne fark eder diye. Hemen bir açıklık getirelim, komposto taze meyvelerle hoşaf ise tam aksi olarak kuru meyvelerle yapılır. Her dönem mevsimsel meyvelerle elde edebileceğimiz bu ikilinin içinden, yaz aylarında bir tanesi biraz daha öne çıkıyor. Yaz aylarının başlamasıyla içlerinde en gözde olanı; kompostolar. Çünkü kompostoyu görür görmez diğerlerinden ayırabilmenizin temel nedeni içinde parlayan taze meyveler olmasıdır.

MEYVENİN TAZESİ DE KURUSU DA MAKBUL

mutfak-20150706Taze taze erik, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve sayısız yaz meyveleri komposto olmak için tezgâhlarda adeta bizi çağırıyorlar. Kış ayında komposto yapamaz mıyız tabii ki yapabiliriz. Ayva, elma, armut gibi sebzeler de komposto olmaya çok uygun. Yapılış olarak ikisinin arasında temelde pek bir fark yoktur. Ama kuru meyvelerin ısıya dayanma oranı tazelerine göre daha fazla olduğundan, komposto yaparken meyveleri çok kaynatmaktan kaçınmak gerekir. Eğer meyveler çok kaynarsa dağılır ve kompostonuzun ne kompostosu olduğunu anlamanız zor olur. Taze meyvelerle çalışırken her zaman önünüzdeki kâsede içindeki meyvenin ne olduğunu anlamak önemlidir.

Yoksa bulamaç gibi görünür ve bu da hiç iştah açar bir durum değildir.

OSMANLI’NIN MEŞHUR ŞERBETLERİ

Hoşaf ve kompostodan bu kadar bahsedip, günümüze Osmanlıdan kalma şerbetlerden bahsetmemek olmaz. Şerbetin ise diğer ikiliden ayrılan kısmı içerisinde genellikle parçacık olmaması, daha şeffaf olmasıdır. Ayrıca şerbetlerin bazıları yine Osmanlı zamanlarından günümüze gelen bazı gelenekler sonucu özel günlerde ikram edilirler.

Mesela;

LOHUSA ŞERBETİ; lohusa şekerinin süt yaptığına inanılmasından ötürü yeni doğum yapılan evlere gelen misafirlere dağıtılır.

DÜĞÜN ŞERBETİ; eskiden günümüzdeki kadar farklı meşrubatlar yokmuş ve düğünlerde taze limonlarla limonata yapılır ve bu da düğün şerbeti olarak gelen misafirlere dağıtılırmış. Bunların dışında demirhindi, portakal, keçiboynuzu, kızılcık ve aklınıza gelebilecek birçok çiçekten de şerbet yapılabilmektedir. 

Peki, günümüzde sadece komposto, hoşaf ve şerbet mi yapıyoruz farklı içecek seçeneği olarak tabii ki hayır. Bir kısmı dışarıdan bize gelmiş olan Smoothie, Milkshake, Limonata gibi birçok farklı içecek var hayatımızda. Smoothie’ler temel olarak taze meyvelerden elde edilen soğuk yoğun pürelerdir. Tabii ilk çıkış noktası bu olsa da zamanla içerisine dondurma, yoğurt, buz, meyve suları, bal gibi farklı içerikler de dâhil olmuştur.

‘FROZEN’ YA DA ‘MILKSHAKE

Damak tadınıza göre istediğiniz içerikte ‘smoothie’ elde edebilirsiniz. Sporcuların taze meyvelerden yapılan ve oldukça sağlıklı olan bu içeceğe protein tozu ekleyip enerji vermesi için spor esnasında tükettikleri de bilinir. Aynı zamanda içerisine buz koyduğumuzda bazı yerlerde ‘frozen’ olarak da görmekteyiz. Düşünün yazın sıcaktan çok bunaldığınızda karpuz, buz ve taze nanenin bar mikserinden çekilip önünüze geldiğini… Böyle bir karpuzlu ‘frozen’a kimse hayır diyemez diye düşünüyorum. ‘Milkshake’ ise bunlardan ayrı olarak içerisine süt ve farklı aromalarda şurupların eklendiği bir tür içecek. İçerisine dondurma da koyulabilir. Soğuk içilir ve çok ferahlatıcıdır. Çikolatalı olanı sıcak çikolatanın soğuk hali desek doğru olur. Limonata da günümüze gelene kadar kendisini çok geliştirmiş bir içecek. Eskiden sadece limon, şeker ve sudan elde edilirken şimdilerde naneli, zencefilli, çikolatalı gibi birçok farklı çeşidi bulunuyor.

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine