Yazdır
İçinizi ısıtan kış mönüsü
Yemek

yemek-20150224

İÇİNİZİ ISITAN KIŞ MÖNÜSÜ

Soğuk ve yağışlı kış günleri; bir kâse çorba, fırınlanmış sıcacık bir yemek ve leziz bir tatlıyla çok daha keyifli geçer. Ocak sayımızda sizin için seçtiğimiz tarifler içinizi ısıtacak ve sizi mutlu edecek. Deneyin, farkı görün…

 yemek-20150224-1

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI

6-8 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dk.
Pişirme süresi: 20 dk.
Fırın derecesi: 200 °C

MALZEMELER

• 800 gr çeri domates

• 4 adet büyük, olgun domates (irice doğranmış)

• Zeytinyağı

• 3 adet pırasa (doğranmış)

• 4 diş sarımsak (ezilmiş)

• 30 ml balzamik sirke

• 1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen

• ½ tatlı kaşığı kurutulmuş kekik

• 500 ml sebze veya tavuk suyu

• 125 ml krema

• Tuz

• Taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIŞI

Domatesleri fırın tepsisine yayın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın. Domatesleri önceden ısıtılmış fırında, kabukları kenarlarda renk
değiştirinceye kadar 15-20 dakika pişirin. Bir miktar zeytinyağını bir  tenceresinde ısıtıp pırasayı birkaç dakika soteleyin. Sarımsağı ekleyin ve iki dakika sotelemeye
devam edin. Balzamik sirkeyi ilave edin. Domatesleri fırından çıkarıp blenderde ezin. Domates püresini, kurutulmuş otları ve sebze/tavuk suyunu pırasaya ekleyin ve açık olarak 15 dakika pişirin. Kremanın yarısını ilave edin. İsteğe göre bir miktar şeker de ekleyebilirsiniz. Çorbayı kâselere paylaştırın, kalan kremayla süsleyip servis edin.

yemek-20150224-2

KÖZLENMİŞ BALKABAĞI

6-8 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dk.
Pişirme süresi: 45 dk.
Fırın derecesi: 180 °C

MALZEMELER

• 1 adet küçük balkabağı

• Zeytinyağı

• 30 gr esmer şeker

• Toz tarçın

• 45 gr kabak çekirdeği içi

HAZIRLANIŞI

Balkabağının kabuğunu soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Kabağı dilimleyin veya küp olarak kesin. Kabak dilimlerini fırın tepsisine yayın. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Esmer şeker ve toz tarçını üzerine serpiştirip karıştırın. Kabağı 45 dakika fırında pişirin. Pişirme sırasında bir kez karıştırıp kabak çekirdeği içini ekleyin. Kabak dilimlerini yumuşamaya ve kenarlardan karamelize olmaya başlayınca fırından çıkarın. Fırınlanmış dana kaburgayla birlikte servis edin.

yemek-20150224-3

FIRINDA DANA KABURGA

6-8 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
+ marine süresi
Pişirme süresi: Yaklaşık 2,5 saat
Fırın derecesi: 140 °C

MALZEMELER

•1,5 kg dana kaburga • Taze otlar (kekik, biberiye veya adaçayı)

• 500 ml siyah üzüm suyu

• Zeytinyağı

• 12 adet arpacık soğanı, soyulmuş

•1 soğan (doğranmış)

• 2 diş sarımsak

• 2 adet kereviz sapı (dilimlenmiş)

• 1 kutu konserve küp domates

• 500 ml et suyu

• 2 adet defne yaprağı

• 4 adet orta boy havuç (dilimlenmiş)

• 250 gr mantar (ortadan bölünmüş veya dilimlenmiş)

• 30-50 gr un

• 125 g dondurulmuş bezelye

• Tuz

• Taze çekilmiş karabiber

HAZIRLANIŞI

Dana kaburganın fazla yağını bıçakla kesin. Kaburgaları bir kaba alın, üzerine taze otları serpiştirin ve üzüm suyunu ekleyin. Kaburgaların üzerini kapatın ve birkaç saat veya
gece boyunca marine edin. Eti marinattan alın ve marinatı daha sonra kullanmak üzere ayırın. Eti kâğıt havluyla kurulayın. Bir miktar zeytinyağını sos tenceresinde veya
güveç tenceresinde ısıtın. Eti her tarafından kahverengileşiyenceye dek kızartın. Eti tencereden alıp kenara ayırın. Bir miktar zeytinyağını tencerede ısıtıp doğranmış soğan, sarımsak ve kerevizi rengi dönünceye kadar soteleyin. Domates, et suyu ve marinatı ekleyin ve kaynamaya bırakın. Sosu fırın kabına aktarın. Eti ilave edip üzerine taze otları ve defne yapraklarını serpiştirin. Üzeri kapalı olarak önceden ısıtılmış fırında iki saat pişirin. Havuç ve mantarları ekleyip karıştırın. Eti iyice yumuşayıncaya kadar bir saat daha pişirmeye devam edin. Unu az bir miktar suyla karıştırın. Et suyundan ilave edin, ardından un sosunu etli yemeğin üzerine dökün. Bezelyeleri ekleyip pişirin. Tuz ve taze çekilmiş karabiberle tatlandırın.

yemek-20150224-4

ELMALI VE TARÇINLI YAPIŞKAN KEK

8 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dk.
Pişirme süresi: 1 saat
Fırın derecesi: 180 °C

MALZEMELER

• 4 yeşil elma (kabuğu soyulmuş ve içi oyulmuş)

• 150 g tereyağı + kalıbı yağlamak için tereyağı

• 200 gr toz şeker

• 250 ml pekmez

• 250 ml süt

• 2 adet büyük yumurta, çırpılmış

• 225 gr kek unu

•2 tatlı kaşığı toz tarçın

• ¼ tatlı kaşığı karışık baharat

• 1 fiske toz zencefil

• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

• 50 gr eritilmiş tereyağı

• 125 ml krema

HAZIRLANIŞI

Çapı 22 cm olan kare veya yuvarlak bir kek kalıbına yağlı kâğıt serip tereyağıyla yağlayın. Elmaları ince dilimler halinde kesin. Elma dilimlerini kararmamaları için içi limonlu su dolu bir kaba alın. Birkaç dilimi parçalar şeklinde doğrayıp kenara ayırın. Tereyağı, şeker, 125 ml pekmez ve sütü sos tenceresinde ısıtın. Karışımı şeker iyice eriyinceye kadar düşük ısıda pişirin. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yumurtaları ekleyip karıştırın. Kek unu, baharatları ve kabartma tozunu harmanlayın. Un karışımını elma
parçalarıyla birlikte tereyağlı karışıma ilave edin ve hafifçe yoğurun. Hamuru kek kalıbına yayın. Elma dilimlerini gelişigüzel paylaştırın. Eritilmiş tereyağının yarısını üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında 1 saat veya hamur kürdan ucuna yapışmayıncaya kadar pişirin. Pişirme süresinin yarısı bitince eritilmiş tereyağının kalanını elmaların üzerine gezdirin. Pekmez ve kremanın kalanını birlikte ısıtın. Keki tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Ardından servis tabağına alıp kareler şeklinde kesin. Kremalı sosu kekin üzerine dökün. Sıcak servis edin.

 

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine