Yazdır
Fit tutan nefis salatalar
Yemek

 nisan-2013-yemek-resim-1Yaza çeyrek kala damak zevkinizden taviz vermeden fazla kilolarınızdan kurtulmaya ne dersiniz? Bu salatalara kim ‘hayır’ diyebilir ki? Nefis ve sağlıklı salata tariflerimize göz atın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nisan-2013-yemek-resim-2

 

 

 

 

 

Çam Fıstıklı Domatesli Yeşil Salata

Göbek ve kıvırcık marul ya da Akdeniz yeşilliğiyle hazırlayabileceğiniz iştah açıcı bir görsel şölen... Salatanızı çam fıstıkları ve taze fesleğenle süsleyerek daha iştah açıcı bir hale getirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 
Nefis Salatalar
*Mantarlı Makarna Salatası
*Turşu Kavurmalı Makarna Salatası
*Köz Biberli Yeşil Salata
*Enginarlı Yeşil Salata
*Bulgurlu Roka Salatası
*Balıklı Turşulu Makarna Salatası
*Çam Fıstıklı Domatesli Salata
*Mısırlı Brokoli Salatası
Közlenmiş Biber &
*Patlıcan Salatası
*Malohtalı Salata
nisan-2013-yemek-resim-3 nisan-2013-yemek-resim-4 nisan-2013-yemek-resim-6

Devamı diğer sayfada



İştah açıcı tatlar
Salata deyip geçmeyin... Onu zengin malzeme ve biraz emekle iştah kabartan bir ana öğüne dönüştürebilirsiniz. Baharın tazeleyici enerjisini sofranıza taşımak için salatalar harika birer seçenek olabilir. Sos katmadığınız sürece de en masum yemeğiniz olacaktır. Yaz kapıya dayanmadan, fazla kilolarından arınmak isteyen okurlarımız için yemek yazarı Şeyma Bilgener’in özel salata tarifleri ve Alfa Yayınları’nın yeni kitabı ‘Makarna’nın Kitabı’ndan iştah kabartan salata tariflerini sizin için seçtik.

nisan-2013-yemek-resim-5

Mantarlı Makarna Salatası
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika

İç Malzeme
- 1 paket midye makarna
- 1 domates
- 15 adet mantar
- 2 adet çarliston biber
- 1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı doğranmış taze fesleğen
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 5 çorba kaşığı sirke
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
(1) Makarnayı 5 litre kadar bol tuzlu suda haşlayın.
(2) 2 çorba kaşığı zeytinyağında doğranmış mantarları suyunu çekene kadar soteleyin.
(3) Küp küp doğranmış domates, biber, baharat, mantar, sirke ve zeytinyağıyla süzülmüş makarnayı harmanlayın.
(4) Taze fesleğen serperek servis yapın.
Not: Daha etkileyici bir sunum için servis yapmadan önce makarnanızı yeşilliklerle süsleyebilirsiniz.

 

 

 

 

nisan-2013-yemek-resim-7

 

 

 

 

 

Mısırlı Brokoli Salatası

Sağlık deposu brokoli ve kırmızı lahanayla hazırlayacağınız nefis Mısırlı Brokoli Salatası, göze olduğu kadar damağınıza da hitap edecek. Maydanoz ve yeşil soğanla zenginleşen bir sunum ise ideal.

 

 

 

 

 

 



nisan-2013-yemek-resim-8

 

 

 

 

 

Közlenmiş biber ve patlıcanlı bir lezzet şölenine hazır mısınız? Nefis közleme salatanızın üzerine serpiştireceğiniz soğan ve maydanozlarla kusursuz bir lezzet yaratın. Limon, zeytinyağı ve sirkeden oluşan sosuyla damağınızı şenlendirin.

Közlenmiş Biber & Patlıcan Salatası

 

 

 

 

  Devamı diğer sayfada




nisan-2013-yemek-resim-2

 

Çam Fıstıklı Domatesli Yeşil Salata
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika

- Dilediğniz kadar yeşillik
- 1 adet orta boy göbek ve marul salata
- 1 bağ roka
- Biraz taze fesleğen ve reyhan
- Bir miktar kurutulmuş domates
- Zeytinyağı
- Bir avuç dolusu çam fıstığı
- Limon
- Tuz
- Balzamik sirke
(1) Yeşillikleri tabağa parçalayarak koyun.
(2) Üzerine rokayı, taze fesleğen ve taze reyhanı doğrayın.
(3) En üstüne doğranmış kurutulmuş domatesleri ekleyin.
(4) Küçük bir tavaya zeytinyağı ekleyin. Çam fıstıklarını güzelce kavurun ve soğumaya bırakın.
(5) Üzerine limon, tuz ve zeytinyağıgezdirip servis edin. Not: Balzamik sirkesiyle tatlandırabilirsiniz.

 



nisan-2013-yemek-resim-7

 

Mısırlı Brokoli Salatası
Servis 4 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika

- Brokoli
- Kırmızı lahana
- Yeşil soğan
- Maydanoz
- Konserve mısır
Salata Sosu İçin
- Limon suyu
- Zeytinyağı
- Tuz
(1) Brokolilerin dallarını minik minik ayırın. Köklerini derince kesmeniz bu işlemi kolaylaştırır.
(2) Haşlanan brokoliler soğuyana kadar diğer malzemeleri hazırlayın. Kırmızı lahanayı ince ince kıyın, bir kaba alın. Üzerine tuz ve limon ekleyip ovun. Maydanozu ve yeşil soğanı da ince ince kıyın.
(3) Salata sosu için limon suyu, tuz ve zeytinyağını karıştırın.
Not: Brokolilerin besin değerlerini kaybetmemeleri için mümkünse buharda haşlayın.

 


nisan-2013-yemek-resim-8

 

 

Közlenmiş Biber Salatası
Servis 4 kişilik
Pişirme süresi: 40 dakika

- 5-6 adet közlenmiş patlıcan
- 6- 8 adet közlenmiş kırmızı biber
- 1 bağ maydanoz
- 1 bağ taze soğan
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
- ½ çay bardağı sirke
- Tuz
(1) Patlıcanları ve biberleri yıkayıp közleyin.
(2) Közlenen patlıcanları ve biberleri doğrayın.
(3) Üzerine ince ince kıydığınız soğanları ve maydanozu ekleyin.
(4) Son olarak limon, zeytinyağı, tuz ve sirkeden oluşan salata sosunu üzerine gezdirip karıştırın.
Not: Derin dondurucuda her zaman közlenmiş patlıcan ve biber bulundurun. Patlıcanı ocakta közlerseniz daha lezzetli olur. Biberiyse fırın tepsisine dizip fırında közleyebilirsiniz.

 Devamı diğer sayfada



nisan-2013-yemek-resim-9

Malohtalı Salata
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 45 dakika

- 1 paket yumurtalı uzun erişte
- ½ kg taze fasulye
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 çorba kaşığı kişniş
- 1 çorba kaşığı fesleğen
- 1 adet limon suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
(1) Fasulyelerin sap ve kılçık kısımlarını temizleyip ortadan ikiye bölün.
(2) Çok az suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın.
(3) Ayrı bir kâsede baharat, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın.
(4) Haşlanmış fasulyelerle sosu karıştırın (5) Haşlanmış, süzülmüş makarnayla fasulyeleri harmanlayın ve ceviz serperek servis yapın.
Makarnanın Hazırlanışı
(1) Suya tuz ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya makarnayı ilave edip kaynamaya bırakın.
(2) Arada sırada kontrol ederek 10 dakika haşlayın. Haşlanan makarnayı süzün.

 



nisan-2013-yemek-resim-10

 

Turşulu Kavurmalı Makarna
Servis 8 kişilik
Pişirme süresi: 45 dakika

- 1 paket boncuk makarna
- 1 kg karışık turşu
- 3 adet çarliston biber
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak
- 6 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
(1) Turşuları parmak kalınlığında doğrayarak sıcak suda10 dakika bekletin.
(2) Suyunu elinizle sıkın ve peçete üzerine alarak ıslaklığını tamamen alın.
(3) Sıvıyağda küp doğranmış soğan, biber ve sarımsağı kavurun.
(4) Kıyılmış turşuları ekleyin ve kavurun.
(5) Baharatlarını ekleyin ve süzülmüş makarnayla harmanlayın.
(6) Maydanoz serperek servis yapın.
Makarnanın Hazırlanışı
(1) 5 litre suya tuz ve 1 çorba kaşığı tuz ekleyerek kaynatın.
(2) Kaynayan suya makarnayı ilave edin.
(3) Arada sırada kontrol ederek 10 dakika haşlayıp makarnayı süzün.

 



nisan-2013-yemek-resim-11

 

 

 

Köz Biberli Yeşil Salata
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika

- Yeterince yeşillik
- 5-6 adet biber
- Limon
- Zeytinyağı
- Tuz
(1) Yeşillikleri iyice yıkayıp sularını süzün.
(2) Genişçe bir salata tabağı alın. Yeşillikleri elinizle parçalayarak tabağa koyun.
(3) Biberleri közleyin.
(4) Yeşilliklerin üzerine parçalara ayırdığınız köz biberleri koyun.
(5) Limon, tuz ve zeytinyağından oluşan salata sosunu üzerine gezdirdikten sonra servis edin.
Not: Salatanızın daha zengin bir içeriğe sahip olmasını isterseniz, birden fazla yeşillik kullanabilirsiniz. Ayrıca dekoratif amaçlı olarak üzerine biraz yeşil zeytin de serpiştirebilirsiniz.

 

 Devamı diğer sayfada




nisan-2013-yemek-resim-12

 

Enginarlı Yeşil Salata
Servis 4 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika

- 2 adet kırmızı biber
- Yeterince yeşillik
- 1-2 adet enginar
- Zeytinyağı
- Limon
- Tuz
(1) Yeşillikleri iyice yıkayıp, suyunu elinizle sıkarak akıtın.
(2) Yeşillikleri genişçe bir tabağa yerleştirin.
(3) Kızarttığınız ya da haşladığınız kırmızı biberleri iri parçalar halinde rendeleyin.
(4) Rendelenmiş kırmızı biberleri yeşilliklerle harmanlayın. Böylece göze de hoş gelecek bir renk konbinasyonu yaratırsınız.
(5) Bir tavada enginarları biraz zeytinyağıyla kavurun.
(6) Enginarları kavururken biraz tuz ve limon suyu ekleyin.
(7) Arada yeterince pişip pişmediğini kontrol edip biraz su ilave edin.
(8) Enginarlar ılıyınca salata tabağındaki soslanmış salatanın üzerine dizin.
(9) Üzerinde biraz zeytinyağı gezdirerek servis edin.

 

 



nisan-2013-yemek-resim-13

 

Bulgurlu Roka Salatası
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika

- 3 bağ roka
- 1 büyük çay bardağı ince bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- Nar ekşisi
- Zeytinyağı
- Tuz
- Üzerini süslemek için domates
(1) Bir tavada rendelenmiş soğanı az miktarda zeytinyağında kavurun. Üzerine ayıkladığınız ince bulguru ekleyip şeffaflaşana kadar kavurun. Ocaktan almadan önce üzerine bulgurun ölçüsü kadar su ekleyip bir defa karıştırın, ocaktan alın ve tavanın kapağını kapatıp bulgurları yumuşamaya bırakın.
(2) Bir yandan rokaları temizleyip yıkayın. Suyunu iyice süzdürdükten sonra iri parçalar halinde doğrayıp geniş bir kaba alın. Servis edeceğiniz zaman üzerine soğumuş olan bulguru, tuzu, zeytinyağını, nar ekşisini de ilave edip harmanlayın. Domatesle süsleyin.
Not: Bulguru fazla kavurmamaya dikkat edin.

 

 



nisan-2013-yemek-resim-14Balıklı Turşulu Makarna Salatası
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 45 dakika
- 1 paket kuskus
- Balık turşusu
- 500 gr balık fileto
- 10 diş sarımsak
- 2 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 4-5 adet defne yaprağı
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
- Tuz
Sos için
- ½ demet maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
(1) Balık filetolarını tuzlayıp üzerini kapatın ve buzdolabında bir gece bekletin.
(2) Tuzlu balıkları ertesi gün yıkayın. Limon suyu, defne, baharat, dilimlenmiş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı kaya tuzuyla 3 su bardağı suyu karıştırın.
(3) Filetoları hazırladığınız limonlu sosta, 3 gün boyunca buzdolabında bekletin.
Makarnanın hazırlanışı
(1) 5 litre suya tuz ekleyerek kaynatın.
(2) Kaynayan suya makarnayı ilave edin ve kapağı açık olarak tekrar kaynamaya bırakın.
(3) Arada sırada kontrol ederek 10 dakika haşlayın.

nisan-2013-yemek-resim-10

 

 

 

 

Turşu Kavurmalı Makarna

Turşulu salata iştahınızı kabartacak. Soğan, biber ve sarımsakla zenginleşen bu nefis salata, makarnayla harmanlanarak doyurucu ve sağlıklı bir ana öğün oluşturuyor. Sizin ve sevdiklerinizin favorisi olacak bir tarif

 

 

 

 

 

 

 



DERLEYEN: SEÇİL KILIÇ

Seninle Dergisi Nisan 2013 Sayısı

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine