Yazdır e-Posta
Ege ve Midilli mutfağı
Yemek

mart-2013-yemek-resim-1 Birbirinden nefis zeytinyağlı ve deniz mahsulü tabaklarıyla, sizi Ege ve Midilli’ye doğru bir lezzet şölenine davet ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mart-2013-yemek-resim-2

 

 

 

 

 

Enginar Dolması
Ege mutfağının demirbaşı enginar dolması, hem sağlıklı hem de lezzetli. Sarımsak, biber ve patlıcanın enginarla buluştuğu bu nefis tarife karşı koymanız mümkün olmayacak.

 

 

 

 

 

 


mart-2013-yemek-resim-13
Ege’den bir lezzet şöleni
Ege ve Midilli mutfağının zeytinyağını baş tacı ettiği nefis tatlarıyla mutfağınıza yeni bir soluk katabilirsiniz. Ünlü yemek yazarı Pınar Atay Başol’un dedesinden miras aldığı Ege ve Midilli yemeklerinin tariflerinden oluşan ‘Lezzet Sırlarıyla Ayvalık ve Midilli Mutfağı’ kitabından sizler için nefis tatlar seçtik.

Ayvalık Sofrası
Kabak Kıstırma Kabak Çiçegi Dolması Zeytinyaglı Biber ve Patlıcan Dolması Arapsaçlı Kuru Fasulye Tuzlama Sardalya Şakşuka Enginar Dolması Kısır

Devamı diğer sayfada


mart-2013-yemek-resim-4Kabak Kıstırma
Servis: 6 kişilik
Pişirme süresi: 45 dakika
İç Malzeme
- 150 gr kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- ½ demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 domates
- 3 biber
- 1 çay bardağı su
- 1 kesme şeker
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı zeytinyağı
(1) Kabakların dış kabuklarını tırtık tırtık soyun. İçine biber dolmasının aynını tatbik edin. Kıyma, yıkanmış ve süzülmüş pirinç, küp küp doğranmış soğan, rendelenmiş domates, kıyılmış maydanoz, salça ve tuzu ve zeytinyağında iyice kavurun. (2) Kabakları tavada kızartın. Aynı patlıcan gibi tepsiye dizip kaşıkla yavaş yavaş açın. (3) İçini malzeme ile doldurduktan sonra, bir dilim domates ve biber süsü de koyun. (4) Tencereye 1 çay bardağı sıcak su, 1 kesme şeker ve az zeytinyağı gezdirerek üzerine önce bir tabağı sonra tepsinin kapağını kapatın. Kıstırmayı önce harlı, sonra kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis edin. Not: Kabağın en azından 5-6 cm eninde, 15 cm boyunda olması gerekir. Çok ince olmaz. Düzgün kabak olmalı.

mart-2013-yemek-resim-5

 

 

 

 

 

 

Arapsaçlı Kuru Fasulye
Bol soğanlı nefis kuru fasulye kış sofralarının vazgeçilmezidir. Kuru fasulyeye Ege yorumu katmak isterseniz, size arapsaçı otu ile pişirilen arapsaçlı kuru fasulyeyi öneririz.

 

 

 

 



mart-2013-yemek-resim-6

 

 

 

 

 

Zeytinyağlı Biber ve Patlıcan Dolması
Bol soğan, taze havuç ve baldo pirinç ile hazırlayacağınız nefis iç malzemesi, zeytinyağlı biber ve patlıcan dolmasının baş aktörüdür. Doldurduğunuz dolmaları domatesle renklendirin.

 

 

 

 

 

 Devamı diğer sayfada


mart-2013-yemek-resim-7Kabak Çiçeği Dolması
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 40 dakika
İç malzeme için
- 1 Su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 kuru, 2 taze soğan
- 1 havuç
- 2 domates
- ½ demet nane ve maydanoz
- ½ demet dereotu
- 1’er kaşık tuz ve şeker
- ½ limon ve limon suyu
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 15-20 adet kabak çiçeği
(1) Geceden ıslattığınız pirinci iyice yıkayıp, süzün. (2) Pirinci rendelenmiş soğan ve havuç, ince ince kıyılmış taze soğan, küp küp doğranmış domates, ince ince kıyılmış nane, maydanoz ve dereotu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, yarım limon suyu ve 1 fincan zeytinyağıyla karıştırın. (3) Çiçekleri doldurulup tencereye dizin. Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su, bir tutam tuz, bir tutam şeker serperek ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirerek hafif ateşte pişirin. Biraz limon suyu dökün. Dolmanızı soğuk olarak servis edin.

mart-2013-yemek-resim-6Biber ve Patlıcan Dolması
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 60 dakika
- 500 gr dolmalık biber
- 500 gr patlıcan
- 1 su bardağı pirinç
- 2 kuru soğan
- 2-3 domates
- 1 havuç
- 2 taze soğan
- ½ demet nane
- ½ demet maydanoz
- ½ demet dereotu
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- ½ limon
- 2 domates
- Tuz, şeker, su
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Maydanoz
(1) İç malzemeye nane, maydanoz, dereotu doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağı, tuz ve yarım limon su koyup karıştırın. (2) Doğranan domatesi de dahil edin. (3) Biberleri doldurduktan sonra, üzerlerini bir dilim domatesle kapatıp tencereye yerleştirin. (4) Patlıcanları ortadan ikiye bölüp içlerini doldurun. Üzerine tuz, şeker, su ve zeytinyağı koyup pişirin. Soğuk olarak, maydanoz ile süsleyip servis edin.

mart-2013-yemek-resim-2Enginar Dolması
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 60 dakika
- 6 adet İzmir enginarı
- ½ limon suyu
İç malzeme için
- 300 gr kıyma
- 2 kuru soğan
- ½ su bardağı kırık pirinç
- 2 domates
- ½ demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Karabiber, zeytinyağı
- 4 bardak su
- ½ Limon
- 2 kesme şeker
- Tuz, zeytinyağı, dereotu
(1) Enginarın kabuklarını ayıklayın. Tepelerini kesin, içlerini oyup limon suyu ile ovun. (2) Soğanları çentin, kırık pirinci yıkayıp, süzün. Domatesleri rendeleyin. Kıyma,1 tatlı kaşığı tuz, bir tutam karabiber, kıyılmış dereotu,1 fincan zeytinyağı ve suyla karıştırın. (3) Malzeme ile doldurup tencereye dizin. Su ekleyin. Yarım limon koyun. (4) Üzerine 1 kesme şeker ve 1 tutam tuz ekin ve biraz zeytinyağı gezdirin. (5) Kısık ateşte pişirin. (6) Dereotu ile servis edin.

Devamı diğer sayfada


mart-2013-yemek-resim-5Arapsaçlı Kuru Fasulye
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 5 su bardağı su - 250 gr arapsaçı otu
- 1 kuru soğan
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı su
- 1 kesme şeker
- 2 domates
- 4-5 adet kurutulmuş domates
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
(1) Akşamdan ıslattığınız fasulyeleri tencereye koyun. (2) 5 su bardağı su ilave edip orta hararetli ateşte pişirin ve süzün. (3) Başka bir tencerede 1 fincan zeytinyağı, 1 çorba kaşığı su, 1 kesme şeker ve 1 adet çentilmiş kuru soğanı 5 dakika kadar kavurun. (4) 2 adet domates rendeleyerek ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. (5) Fasulyeyi ilave edin. Üzerine 3 su bardağı kaynar su dökün. (6) 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve kurutulmuş domatesi ekleyip, 20 dakika hafif ateşte kaynatın. (7) En son, yıkanıp süzülen arapsaçı otlarını iri iri doğrayarak yemeğe ilave edin,10 dakika daha hafif ateşte pişirin.

mart-2013-yemek-resim-8Ege Kısırı
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 5 dakika
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 kuru soğan
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı su
- 1 kesme şeker
- 3 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 5-6 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 demet maydanoz
- 3 taze soğan ve
- 5 yaprak marul
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sos için
- 1 göbek marul
- ½ demet maydanoz
- 1 limon
(1) 2 su bardağı ince bulguru. 10-15 dakika haşlayıp süzün. (2) Soğanları küp küp dorayıp zeytinyağında, 1 kaşık su ve 1 kesme şeker ile öldürün. (3) Kabarmış bulgur içine, 3 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, 5-6 çorba kaşığı nar ekşisi ve ılık soğanı katın ve karıştırın. (4) Maydanoz, soğan ile marulu ekleyin. Marul yapraklarını ufak kâseler gibi dizip, kısırı yerleştirin. Maydanoz ve limonla servis edin.

mart-2013-yemek-resim-9Nefis Şakşuka
Servis 4 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika
- 1 kg orta boy patlıcan
- 10 çarliston biber
- 1 büyük boy kırmızı biber
- 2 su bardağı zeytinyağı
Sos için
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 5-6 domates
- 4 diş sarımsak
- 1 kesme şeker
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 fincan su
- 1 tatlı kaşığı tuz
(1) Patlıcanları alaca soyun. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. 2 parmak kalınlığında doğrayın. (2) Biberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve 2 cm uzunluğunda doğrayın. Önce patlıcanları sonra biberleri kızartın. (3) Sosu için bir tencereye 3 çorba kaşığı zeytinyağı, kabuksuz domates, ince doğranmış 4 diş sarımsak, 1 kesme şeker, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 fincan su ve tuz ilave ederek pişirmeye bırakın. Kızarmış biber ve patlıcanları sosun içine atarak bir taşım kaynatın. Soğuk servis edin.

Devamı diğer sayfada


mart-2013-yemek-resim-10Tuzlama Sardalya
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika
- 1 kg sardalya
- Deniz tuzu
Sos için
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı limon
(1) Balıkları yıkayıp kafalarını kesin. Süzgece koyduktan sonra suyunu süzün. (2) Bir kap içine bir kat sardalya, bir kat deniz tuzu, sardalya, tuz, sardalya en son tuz konularak istif edin. Bir gün açıkta bırakın. Balığın suyunu süzün. (3) Yeni bir kap alın. Altına deniz tuzu ekerek güzelce bir kat ters, bir kat düz olacak ve her balık katı arasında deniz tuzu olacak şekilde istif edin. (4) Kabın üzerini tamamıyla tuzla kaplayıp buzdolabına koyun. (5) 15-20 gün sonra buzdolabından alıp tüm kırmızı suyunu akıtın. Üzerine su serpip bırakın. (6) 15-20 gün sonra yine aynısını yapın. Üzeri kurumak üzereyken hafif su serpin. (7) 40 gün sonunda balık hazır olduğunda istenilen sayıda balığı kaptan alın. Pulları ve içini temizleyin. (8) Tabağa alıp zeytinyağı, sirke ya da limon koyarak servis edin.

 

mart-2013-yemek-resim-11Patlıcan Salatası
Servis 6 kişilik
Pişirme süresi: 20 dakika
- 1 kg bostan patlıcanı
- 1 çay kaşığı limon
- 3-4 orta boy domates
- 1 orta boy kırmızı soğan
- 2 çarliston biber
- 1 fincan maydanoz
- 4-5 adet sele zeytini
Sosu için
- 1 fincan zeytinyağı
- ½ limon suyu
- Tuz
(1) Patlıcanları birkaç yerinden delip ocak üzerinde 20 dakika közleyin. Ya da mikrodalga fırında 15 dakika kadar pişirin. (2) Piştikten sonra boylamasına ortadan ikiye bölerek bir kaşık yardımı ile kabuğundan sıyırın. Ocakta közlendi ise akan suyun altında sıyrılarak yıkayın. (3) Üzerine 1 çay kaşığı kadar limon sıkarak çekirdeklerini çıkarın. (4) Domatesleri küp küp, soğanı ise zar şeklinde kesin. (5) Biberlerin çekirdeklerini temizleyerek doğrayın. (6) 1 kahve fincanı kadar maydanoz kıyın. Patlıcanlar ile tüm bu malzemeyi harmanlayın. (7) Tuz, limon ve zeytinyağını karıştırarak sosu hazırlayın. Tüm malzemenin üzerine gezdirin ve tekrar tümünü karıştırın. Salatayı tabağa alın. Birkaç sele zeytini ile süsleyerek servis edin.

mart-2013-yemek-resim-12Çoban Salata
Servis 4 kişilik
Pişirme süresi: 10 dakika
- 4-5 domates
- 2 salatalık
- 4 yeşilbiber
- 1 kırmızı soğan veya 2-3 taze soğan
- ½ bardak maydanoz
Sos için
- ½ Limon suyu veya 4 çorba kaşığı nar ekşisi
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Sele zeytini
(1) Domateslerin kabuklarını soyun, dilerseniz kabuklu olarak doğrayın. (2) Salatalıkları küp küp doğrayın. Yeşil biberlerin saplarını ayırın, ortadan boylamasına keserek çekirdeklerini çıkarıp yıkayın ve ince ince doğrayın. (3) Kırmızı soğanları küp küp doğrayın. Tüm malzemenin üzerine kıyılmış maydanoz ekleyerek iyice karıştırın. (4) Servise yakın 1 tatlı kaşığı tuz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve ufak bir limonun suyunu sıkın ve karıştırarak salatanın sosunu hazırlayın. (5) Tercihinize göre, limon suyu yerine nar ekşisi de koyabilirsiniz. Sosu salatanın üzerine dökerek tüm malzeme ile iyice karıştırın. (6) Üzerine bir iki sele zeytini atarak servis edebililirsiniz.

Altın günlerinin vazgeçilmez lezzeti kısırı tadında hazırlamak maharet ister. Ege usülü hazırlamak ise püf noktalarını bilmeyi gerektirir. Kısırı, maydanoz ve limonla marul yaprağı içinde servis edin.

mart-2013-yemek-resim-8

 

 

 

 

 

 

Kısır
Altın günlerinin vazgeçilmez lezzeti kısırı tadında hazırlamak maharet ister. Ege usülü hazırlamak ise püf noktalarını bilmeyi gerektirir. Kısırı, maydanoz ve limonla marul yaprağı içinde servis edin.

 






DERLEYEN: SEÇİL KILIÇ

Seninle Dergisi Mart 2013 Sayısı

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine
 
Yazdır e-Posta
14 Şubat Sofrası
Yemek

subat-2013-yemek-resim-1 Sevgilinin kalbine giden yol midesinden geçer derler. 14 Şubat’ta hazırlayacağınız özel bir mönü ile onu hünerinize hayran bırakıp kendinize yeniden aşık edebilirsiniz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Yazdır e-Posta
Egzotik esintiler
Yemek

 ocak-2013-yemek-resim-1Mutfağınızda farklı bir damak tadı için arada bir değişiklik iyi olabilir. İlham verici egzotik Uzakdoğu yemekleri ile mutfağınıza yeni bir soluk getirmenin tam sırası...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sayfa 5 / 18

Mutfak

Bayram mönüsü için önerilerim

News image

Çocukluğumun bayramlarında beni en çok heyecanlandıran kısım yemekten ya da kahvaltıdan sonra ikram edilen ç... DEVAMI

Komposto mu, hoşaf mı?

News image

Yaz sıcaklarında artık vazgeçilmezimiz soğuk içecekler. Ben bu ay sizi Ramazan dolayısıyla da nostaljik bir y... DEVAMI

Düğün-davet mevsimi

News image

Hiç şüphesiz düğündavet hazırlıkları titizlik gerektirir. Her şeyi ince eleyip sık dokumak gerekir. Peki, ... DEVAMI

En iyi kek tarifi hangisi?

News image

Mükemmel kek tarifine ulaşmak için bugüne dek pek çok farklı reçete hazırladım. Ortası delik olandan, dolgulusun... DEVAMI

Dondurma dünyasında 'in'ler 'out'lar...

News image

 İtalyanların dondurma konusundaki uzmanlığı, dünyadaki en yeni dondurma trendleri ve bizim geleneksel Ma... DEVAMI

Sevgililer günü mönüsü

News image

SEVGİLİLER GÜNÜ MÖNÜSÜ Kalbe giden yol mideden geçer derler… Başbaşa geçireceğiniz 14 Şubat akşamı, size sunduğum... DEVAMI

Kültür - Sanat

Ece Seçkin bu ayki röportajımızın konuğu...

News image

Lakabı Roket Müzik dünyasının başarılı ve genç isimlerinden Ece Seçkin, kendisini ve yeni çalışmalarını bu ayki r... DEVAMI

Keman virtüözü Canan Anderson

News image

Sihirli parmakların sahibi Canan Anderson, bu ayki röportajımızın konuğu. 3 Haziran’da Mardan Palace’de, 8 Hazira... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

Konser David Garrett, ilk kez Türkiye’de Dans ‘Beyazgül-White Rose’ İstanbul’da... Sinema Sema Şimşek, ‘Tehl... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

MÜZİKAL Dünyaca ünlü Broadway yapıtı ‘Operadaki Hayalet’ bu ay İstanbul’da... SERGİ Yaratıcı deha Mimar Sinan, Tophane-i ... DEVAMI

Konser, etkinlik, röportaj, sinema...

News image

KONSER :Efsane şarkıcı Julio Iglesias, İstanbul’da... ETKİNLİK :Ünlü oyuncu Hugh Jackman, Broadway şo... DEVAMI

Derya Beşerler en son ne yaptı?

News image

DERYA BEŞERLER EN SON NE YAPTI? BKM Mutfak’ta her Salı ‘No Name’ adlı oyunla sahne alan Derya Beşerler, son zamanlard... DEVAMI

Astroloji

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Haziranın aynın burçlar üzerindeki etkisi Halen retro (geri harekette) olan Merkür 11 Haziran’da düz pozisyona ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

Astroloji Mayıs ayının burçlar üzerindeki etkisi(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Mayıs’ta Akrep’te Dolunay, 18 ... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ NİSAN AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 4 Nisan’da Terazi burcunda bir A... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ASTROLOJİ MART AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ(Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) 20 Mart’ta Balık burcunun son der... DEVAMI

Astrolog Sema Kılıç yazıyor...

News image

ŞUBAT AYININ BURÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Yükselen burcunuzu önce okumalısınız) Koç ( 21 Mart-19 Nisan ) Koç’lar, 20’sine k... DEVAMI

Gezi

Masal diyarı Kapadokya

News image

Masal diyarı Kapadokya Sadece tarihi açısından değil aynı zamanda ruhani dünya sahnesiyle de yüzyıllardır varlığını koruy... DEVAMI

Hızlandırılmış Madrid turu

News image

Voleybolcu Naz Aydemİr Akyol'dan Hızlandırılmış Madrid turu Biz sporcular kamplar, maçlar, turnuvalar vs. yüzünden çok f... DEVAMI

Sanatın merkezi bir şehir, Londra...

News image

OYUNCU ASUMAN DABAK YAZDI SANATIN MERKEZİ BİR ŞEHİR, LONDRA... Bu şehrin mevsimi yok. Ne zaman giderseniz gidin, Londra sokaklar... DEVAMI

Başak Sayan yazdı...

News image

CENNET BURASI Eğer bir gün bana cennetin nerede olduğu sorulursa, hiç düşünmeden Saint Lucia Adası derim. Doğu Karayip Denizi... DEVAMI