Yazdır
Egzotik esintiler
Yemek

 ocak-2013-yemek-resim-1Mutfağınızda farklı bir damak tadı için arada bir değişiklik iyi olabilir. İlham verici egzotik Uzakdoğu yemekleri ile mutfağınıza yeni bir soluk getirmenin tam sırası...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ocak-2013-yemek-resim-2

 

 

 

 

 

 

Kaju fıstık ve ananas suyu ile pişireceğiniz nefis pilavın tadı damağınızda kalacak. Uzakdoğu mutfağının temel taşı pilava ananas eşliğinde farklı bir yorum...

Ananaslı Pilav

 

 

 

 



ocak-2013-yemek-resim-3

Devamı diğer sayfada



Uzakdogu Sofrası

Ananaslı pilav Sebze Pokada Karides Nawabi Teryaki Tavuk Hindistan Ceevizi Çorbası Yeşil Göçebe Salatası Thai Usulü kızarmış Muz Dana Etli Noodle Vejeteryan Noodle

Piriç ve nefis sosların mutfağı
Pirinç ve noodle’ın vazgeçilmez olduğu Uzak doğu mutfağında sebze ağırlıklı olarak kullanılıyor. Zengin sos seçeneği ile Tayvan mutfağı öne çıksa da bu mutfağın temel özelliği buharda pişirilen pilav, wok tavada kızartılan sebzeler denebilir. Sofranıza farklı bir tat kazandırmak için biraz değişiklik yapmak istiyorsanız, Go Mongo’nun şefi Şükür Karabazar’ın özel tariflerine göz atabilirsiniz. Bu özel tariflerden en az biri mutlaka sizin de damak tadınıza uyacak. Deniz mahsüllerinin ve tavuğun önemli bir pay sahibi olduğu açık deniz mutfağı, Uzakdoğu mutfağında işin sırrı, mutfağı lezzet katan soslardan geçiyor. Farklı baharatların ve renkli sebzelerin kullanıldığı sofra zengin bir görünüme sahip. Renkli sebzeler de sıra dışı bir görsellik katıyor Uzakdoğu mutfağına.

Karides Nawabi
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 30 dakika
- 500 gr Jumbo karides (6 adet)
- 70 gr mantar (ızgara)
- 35 gr arpacık soğan (dışı alınmış)
- 5 gr zerdeçal (toz)
- 5 gr taze zencefil (ince kıyım)
- 2 gr tuz
- 30 gr süzme yoğurt
- 1 adet patates (garnetür)
(1) Patatesi haşlayıp küp küp doğrayın. Karides, yoğurt, zerdeçal, tuz ve taze zencefil ile hazırlanan pane ile marine edin.
(2) Önceden ısıtılmış tandoori fırında şişlere takarak 10 dakika pişirin.
(3) ızgara mantar ve ızgara arpacık soğanı üzerine servis edin.
(4) Yanına garnitür olarak haşlama patates dilimlerini koyun.
Not: Karideslerin çıtır çıtır olmasını isterseniz, pişirme süresini1-2 dakika uzatabilirsiniz.

ocak-2013-yemek-resim-4

 

 

 

 

 

Teriyaki Tavuk

Uzakdoğu esintili tavuk şiş kısa sürede mutfağınızın favorisi olacak. Soğan ile birlikte şişe geçireceğiniz tavukları dilerseniz farklı soslara batırarak da ikram edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

ocak-2013-yemek-resim-5

 

 

 

 

 

 

 

Sağlıklı beslenmenin sırrı sebze yönünden renkli bir mutfaktan geçiyor. Uzakdoğu’nun en sevilen tabaklarından Sebze Pokada ise kesinlikle denemeye değer!

Sebze Pokada

 

 

 

 

 Devamı diğer sayfada



ocak-2013-yemek-resim-2

 

Ananaslı pilav
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 20 dakika
- 30 gr pirinç basmati
- 30 gr tavuk but (küçük kuş başı)
- 5 gr taze mısır
- 5 gr bezelye
- 5 gr havuç (kalın kıyılmış)
- 10 gr yeşil fasulye (jülyen)
- 5 gr kaju fıstık ( kırılmış)
- 2 ml ananas suyu
- 2 ml soya sos
- 2 ml susam yağı
(1) Pirinci haşlayıp süzün ve dinlenmeye bırakın.
(2) Wok tavada yağ ile kızdırın. Sırasıyla tavuk parçaları, sebzeler, pirinç, kaju fıstığı ve tüm sosları ilave ederek 2 dakika sote edin.
Not: Damak tadımıza yatkın olan Ananaslı Pilav, pilava farklı bir yorum katmlanızı sağlayacak. Daha diri bir tat için pişirme süresini aşmayın.

 

 

 

 



ocak-2013-yemek-resim-5

 

Sebze Pokada
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 20 dakika
- 50 gr sivri biber
- 50 gr yeşil soğan
- 50 gr beyaz lahana
- 20 gr kişniş
- 20 gr nohut unu
- 5 ml su
- 5 gr tuz
- 5 gr zerdeçal
(1) Tüm sebzeleri kalın bir şekilde doğrayın.
(2) Doğranan sebzeleri nohut unu, su, tuz, zerdeçal ile karıştırın.
(3) Hazırladığınız bu malzemeyi ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde 6 parça olarak yaklaşık 30 saniye kadar kızgın yağda kızartın.
(4) 20 gr süzme yoğurda 5 gr kişniş ilave ederek hazırladığınız sos ile servis edin.

 

 



ocak-2013-yemek-resim-4

 

 

Teriyaki Tavuk
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 10 dakika
- 180 gr tavuk but
- 30 gr yeşil soğan
- 50 ml teriyaki sos
- 10 gr zencefil
- 3 adet çöp şiş
(1) Tavuk butunu kuş başı şeklinde 9 parça halinde kesin.
(2) Et döveceği ile 1 kez vurarak düzleştirin.
(3) Tavukları 30 ml teriyaki sos ve taze zencefil ile en az 2 saat marina edin.
(4) Tavuk parçalarının arasına birer adet yeşil soğan parçası düşecek şekilde çöp şişe geçirilerek ızgara yapın. Kalan 30 ml teriyaki sos ile servis edin.
Not: Daha güçlü bir tat için dilerseniz, sos miktarını artırabilir ve servis etmeden önce şişleri sosa yatırabilirsiniz. Bunun için ekstradan 10 dakika yeterli olur.

 

 

 

 

 Devamı diğer sayfada



ocak-2013-yemek-resim-6

 

 

Hindistan Cevizi Çorbası
Servis 1 kişilik
Pişirme
süresi: 20 dakika
- 150 ml tavuk suyu
- 150 ml Hindistan cevizi sütü
- 2 gr tuz
- 2 gr taze zencefil (iri kıyılmış)
- 2 gr jelepeno biberi (iri kıyılmış)
- 2 gr taze kişniş (garnitür doğranmış)
- 2 gr taze karabiber (garnetür taze çekilmiş)
- ½ limon
(1) Tüm malzemeleri bir tencere veya saplı tavada kaynatın.
(2) Servis yaparken kişniş ve taze çekilmiş karabiber ekleyin.
(3) Yarım limon eşliğinde servis edin.
Not: Bu çorbanın lezzet sırrı karabiber. Keskin bir tat için karabiberi biraz fazla kullanabilirsiniz. Ancak karabiberi hindistan cevizi kakusunu yok etmeyecek kadar fazla kullanmayın.

 

 

 



ocak-2013-yemek-resim-7Yeşil Göçebe Salatası
Servis: 1 kişilik
Pişirme süresi: 5 dakika
- 70 gr roka
- 30 gr meskulin yeşillik
- 15 gr soya filizi
- 30 gr çeri domates
- 15 gr köz biber
- 5 gr çam fıstığı
- 10 gr tane mısır
Sosu için
- 10 ml nar ekşisi
- 10 ml pekmez
- 5 ml zeytinyağı
- 2 ml üzüm sirke
Peyniri için
- 40 gr tulum peyniri
- 10 gr file fıstık
- 10 gr file fındık
(1) Tüm sosları iyice karıştırarak sosu hazırlayın.
(2) Elle elips şekline getirdiğiniz keçi peynirinı fıstık ve fındıkla pane yaparak 30 saniye derin yağda kızartarak peyniri hazır hale getirin.
(3) Tüm malzemeleri salata sosu ile karıştırın.
(4) Salatanın en üst noktasına kızartılan göçebe peynirini koyun.

 


ocak-2013-yemek-resim-8

 

Thai Usulü Kızarmış Muz
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 5 dakika
- 100 gr muz
- Yufka
- 5 gr bal
- 2 gr tarçın
- 2 gr esmer şeker
- 10 ml çikolata sos
- 2 gr pudra şekeri
- 30 gr vanilyalı dondurma
(1) Muzları kalem kalınlığında kesin.
(2) Bal, tarçın ve esmer şeker karışımına bulayarak yufka ile sigara böreği şeklinde sarın. Derin yağda 1 dakika kızartın.
(3) Dondurma, çikolata sos ve pudra şekeri ile servis edin. Not: Thai mutfağının klasik tatlılarından olan kızarmış muzu mutlaka deneyimlemelisiniz.

 

 

 Devamı diğer sayfada




ocak-2013-yemek-resim-9

 

Dana Etli Noodle
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 15 dakika
- 80 gr noodle (kuru)
- 80 gr dana bonfile (ince dilim)
- 30 gr brokoli
- 30 gr mantar (dilim)
- 20 gr havuç (jülyen)
- 10 gr kara fasulye sosu
- 2 ml soya sos
- 5 ml krema
- 2 gr zencefil (püre)
- 2 gr sarımsak (püre)
- 2 ml susam yağı
(1) Noodle, brokoli, havuçları haşlayın
(2) Wok tavası ile yağda kızdırın.
(3) Sırasıyla dana bonfile, sarımsak, zencefil, brokoli, mantar ve havuç ekleyerek 1 dakika sote yapın.
(4) Noodle, kara fasulye ve krema ekleyerek yemeği tamamlayın.
Not: Noodle Uzakdoğu mutfağının en az pilav kadar temel tatlarından.

 


ocak-2013-yemek-resim-10

 

Vejetaryen Noodle
Servis 1 kişilik
Pişirme süresi: 20 dakika
- 80 gr egg noodle
- 25 gr bebek mısır (jülyen)
- 20 gr yeşil fasulye (jülyen)
- 30 gr brokoli
- 30 gr mantar (dilim)
- 10 gr kırmızı dolma biber (jülyen)
- 15 gr Meksika fasulyesi
- 5 gr kaju fıstığı (parçalanmış)
- 5 ml soya sos
- 10 ml satay sos
- 2 ml susam yağı
(1) Noodle, brokoli, yeşil fasulyeyi sıcak suda haşlayın.
(2) Wok tavasında sebze, noodle, soslar ve kaju fıstığını sırasıyla ekleyip sos ilave ederek 2 dakika sote edin.
Not: Noodle’a en yaratıcı pişirme önerisi bizve vejetaryen usulü pişirme yöntemi. Yeşil fasulye ve bebek mısır ile nefis olduğu kadar renkli ve sağlıklı bir noodle alternatifi...

 

 

 



ocak-2013-yemek-resim-8

 

 

 

 

 

Uzakdoğu mutfağının temel tatlılarından kızarmış muz, sıra dışı gibi görünse de damağa hitap ediyor. Bu tadı siz de çok seveceksiniz...

Thai usulü kızarmış muz

 

 

 

 

 



DERLEYEN: SEÇİL KILIÇ

Seninle Dergisi Ocak 2013 Sayısı

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine