Yazdır
Damla sakızlı lezzetler
Yemek

mayis-2012-yemek-resim-1 mayis-2012-yemek-resim-6Etiler ‘Maria’nın Bahçesi’nde dilden dile yayılan damla sakızlı lezzetlerin tarifini mekanın sahibi Maria Ekmetçioğlu verdi.

DAMLA SAKIZLI EGE OTLU KALAMAR
Kalamarın damla sakızlı haline bayılacaksınız.
4 kişilik:
- 1 parça dövülmüş damla sakızı
- 2 demet ebegümeci veya kazayağı
- 4 adet kalamar, 8 karides
- 300 gr. rendelenmiş lor peyniri
- 150 gr. rendelenmiş tulum peyniri
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 dal dereotu, 2 dal nane
- 1 kahve fincanı sıcak su
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- ½ kaşığı öğütülmüş karabiber, 1 çay kaşığı tuz
Kalamarları yıkayıp ızgara ya da tavada önlü arkalı pişirin. Ebegümecini kaynar suya batırıp çıkarın. Daha sonra ince kıyıp geniş bir tabağa alın. Karidesleri 5 dakika haşlayıp ince kıyın. Ebegümecinin üzerine karides, lor peyniri, tulum peyniri, zeytinyağı, kıyılmış dereotu, karabiber ve tuz ekleyip harmanlayın. Harcı kalamarların içine doldurun. Kalamarları yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Üzerine 1 kahve fincanı su ekleyip damla sakızı serpiştirin. Tereyağını küçük parçalar halinde kalamarların üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kalamarların üzeri kızarana dek pişirin. Dilimleyip servis yapın.


mayis-2012-yemek-resim-2DAMLA SAKIZLI İSTİFNO OTLU LEVREK
Her mevsim bulabileceğiniz levreği farklı tatlarla deneyin.
4 kişilik
- 1 parça dövülmüş damla sakızı
- 1 kg istifno otu
- 4 adet levrek fileto
- 1 adet soğan
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 2 adet kırmızı biber
- 2-3 çorba kaşığı sebze suyu
- ½ çay kaşığı öğütülmüş karabiber
- 1 çay kaşığı öğütülmüş tuz
Levrek filetoları parmak büyüklüğünde doğrayın. Yemeklik doğranmış soğanı, zeytinyağında pembeleşene dek kavurun. Sarımsak, kıyılmış kırmızıbiber ve ardından balığı ilave edin. Damla sakızı ekleyip hafifçe karıştırarak pişmeye bırakın. Daha sonra ocağın altını kapatın. Ayrı bir tavada yıkanıp doğranmış istifno otunu sebze suyunda pişirin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Levrek filetoları otların üzerinde servis yapın. Devamı diğer sayfada



mayis-2012-yemek-resim-3DAMLA SAKIZLI PORTAKALLI TAVUK
Tavuk sevenlerdenseniz ve biraz da değişiklik arıyorsanız portakallı tavuğunuza damla sakızı eklemeye ne dersiniz?
4 kişilik
- 1 parça dövülmüş damla sakızı
- 1 adet tavuk
- Yarım kahve fincanı zeytinyağı
- 2 dal biberiye
- 3-4 dal taze kekik
- 1 çorba kaşığı hardal
- 1 kahve fincanı portakal suyu
- Yarım limonun suyu
- 4‘er adet kuru incir ve kayısı
- 1 adet dilimlenmiş portakal
- 15 adet siyah zeytin
Zeytinyağı, biberiye, kekik, hardal, portakal suyu ve limon suyunu iyice karıştırın. Bütün tavuğu bölmeden açın. Alüminyum folyoyu düz bir zemine yayın. Üzerine yağlı kağıt yerleştirin. Tavuğu yağlı kağıdın üzerine koyun. Zeytinyağlı sosu tavuğun üzerine gezdirin. Damla sakızı ve ardından kıyılmış incir ve kayısı serpiştirin. Portakal dilimi yerleştirip folyo ve yağlı kağıdı zarf şeklinde kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

mayis-2012-yemek-resim-4DAMLA SAKIZLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Kabak çiçeği dolması, damla sakızıyla damaklarda enfes bir tat bırakıyor.
4 kişilik
- İki parça dövülmüş damla sakızı
- 20 adet kabak çiçeği
- 1adet soğan
- Yarım su bardağı+1 çorba kaşığı zeytinyağı
- Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
- 1 Neskafe fincanı pirinç
- 2 kuru incir, 2 kuru kayısı
- 2 Neskafe fincanı+1 çay bardağı su
- Yarım tatlı kaşığı öğütülmüş tuz
- Çay kaşığının ucu ile karabiber
- 5-6 dal maydanoz, nane ve dereotu
- 1 adet domates
- 1 adet elma
Dolmanın harcını hazırlamak için yemeklik doğranmış soğanı yarım su bardağı zeytinyağında pembeleştirin. Dolmalık fıstık ekleyip soteleyin. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, kıyılmış incir ve kayısı ekleyip sotelemeye devam edin. 2 Neskafe fincanı su ilave edip pirinç yumuşayana dek pişirin. Pirinç yenecek derecede yumuşadığında tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz, nane ve dereotunu ilave edin. Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın. Damla sakızı ekleyip karıştırın. Sabah saat 06.00’da toplanmış kabak çiçeklerini suya batırıp çıkararak temizleyin. İçlerini hazırladığınız harçla doldurun. Tencerenin tabanına dilimlenmiş domates ve domateslerin üzerlerine dilimlenmiş elma yerleştirin. Kabak çiçeklerini sıkıca yerleştirin. Üzerine 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. 1 çay bardağı su ekleyip 10 dk. pişirin. Afiyet olsun. Devamı diğer sayfada



mayis-2012-yemek-resim-5DAMLA SAKIZLI SELANİK TATLISI
Hafif, hayır denemeyecek bir tatlı. Hazırlaması da çok pratik.
6-8 kişilik:
- 2 parça damla sakızı
- 6 adet yumurta
- 125 gram tozşeker
- 120 gram galeta unu
- 1 paket kabartma tozu
- Çay kaşığının ucu ile tarçın ve toz karanfil
- 1 çorba kaşığı tepeleme kakao
- 1 çay bardağı kıyılmış ceviz
Şerbet için:
- 1 su bardağı su ve tozşeker
- 1 adet çubuk tarçın
- 4 damla limon suyu
Yumurta ve şekeri çırpın. Damla sakızı ve kalan malzemeyi ilave edip karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine boşaltıp 170 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Şerbet için tüm malzemeyi pişirin. Soğuk hamurun üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Şerbeti çekince, cevizle servis yapın.

DERLEYEN: GÜZİDE YÜLEK

Seninle Dergisi Mayıs 2012 Sayısı

Paylaşmak ister misin?

Deli.cio.us    Digg    reddit    Facebook    StumbleUpon    Newsvine